Over de Molukken

DE BAND MET NEDERLAND
De Molukken is een eilandengroep van Indonesië. De eilanden (ruim 1000 !) zijn onder te verdelen in drie gebieden: Noord-, Midden- en Zuid-Molukken en worden onderling gescheiden door open zee. De hoofdstad is Ambon-stad op het eiland Ambon.

Van oudsher heeft Nederland een relatie gehad met de Molukken. In eerste instantie vooral vanwege de specerijenhandel. Dankzij de Molukken is de Nederlandse keuken bijvoorbeeld bekend geworden met kruidnagel (het beeldmerk van stichting Domiliana) en nootmuskaat. Specerijen die lange tijd alleen op de Molukken groeiden.

Maar de relatie tussen Nederland en de Molukken vloeit meer recent vooral voort uit het feit dat een grote groep Molukkers zich in het verleden hadden aangesloten bij het Koninklijk Nederlands-Indisch Leger (KNIL). Door hun verbondenheid met het KNIL, zijn in 1951 veel Molukkers in Nederland beland. Deze Molukkers, hun kinderen en (inmiddels zelfs achter-)kleinkinderen hebben nog steeds een goede band met hun (achtergebleven) familieleden op de Molukken.

 

 

 

Samenwerking vanuit Nederland
De projecten van Stichting Domiliana zijn met name gericht op de eilanden Ambon, Saparua, Haruku, Ceram en Nusa Laut. De samenwerkingspartner van Domiliana, LSM Cergas, is gevestigd in het dorp Kusuh Kusuh op het eiland Ambon. Deze samenwerking zorgt ervoor dat wij vanuit Nederland de aanvragen voor financiering ontvangen en de voortgang van onze projecten kunnen monitoren. Zonder lokale partner zou de hulp van Domiliana nooit zo effectief zijn.