Op 26 september vond op de Molukken een aardbeving plaats (6,5 schaal van Richter) met aanzienlijke gevolgen voor verschillende Molukse eilanden zoals Ambon, Saparua, Haruku en Seram. Gelukkig zijn er vele grote en kleine initiatieven vanuit de Molukse gemeenschap in Nederland opgezet om zo de slachtoffers, waaronder veel familie, bekenden of dorpsgenoten te helpen met donaties en noodhulp in de vorm van eten, medicatie, tenten etc. Onze lokale samenwerkingspartner LSM Cergas op de Molukken zet zich ook op alle fronten in om slachtoffers te helpen. Zij houdt ons op de hoogte waar noodhulp het hardst nodig is.

HUIDIGE CIJFERS
Betreft Ambon, Midden Seram en West Seram:
– 103.301 vluchtelingen
– 303 gewonden
– 41 doden
– 11.311 beschadigde huizen, waarvan ruim 500 gebouwen, van licht tot zwaar.
– Alleen al in Ambon-stad 2331 vluchtelingen, waarvan 47% kinderen van 0-11 jaar, 18 % jongeren 12-17 jaar en 35% volwassenen en ouderen.
Bron: Badan Nasional Penganggulangan Bencana (BNPB) = Nationaal bureau voor rampenbestrijding

PERSOONLIJK ERVAREN
Tijdens hun verblijf (begin oktober) op Ambon heeft oud-directeur/secretaris van stichting Domiliana Wim Latupeirissa, samen met zijn reisgenoten zelf ervaren hoe beangstigend het is en hoe heftig de naschokken van de aardbeving (5,2 op de schaal van Richter) zijn. Ook hebben zij gezien hoe angstig de lokale bevolking is als dit gebeurt. Het hotel waar zij onder andere verbleven laat zien wat de aardbeving heeft aangericht. Hun eigen familie trok elke avond de bergen in, uit angst voor nog meer aardbevingen of naschokken. Mensen verblijven op open vlakte in tenten, van velen is hun huis beschadigd of ingestort waardoor ze geëvacueerd moesten worden. In de afgelopen periode zijn er al meer dan 2000 naschokken gevoeld en nog steeds is het onrustig. Zo ook toen LSM Cergas noodhulp ter plaatse bood op het eiland Haruku, begin oktober. Gelukkig konden zij veilig met de boot terugkeren naar Ambon.

VERGETEN GROEP
Als stichting hebben wij gekeken waar wij vanuit onze doelstellingen noodhulp kunnen bieden, in samenspraak met LSM Cergas. Zoals op Seram, desa Kamal, waar een vergeten groep volwassenen en kinderen in de bergen verblijft, bestaande uit 20 gezinnen (80 personen). Begin oktober hebben zij gelukkig al wat rijst en sari mie kunnen afleveren dankzij particuliere donateurs. Maar meer noodhulp is nodig om hier voorlopig van te kunnen leven. Deze groep gaan wij ondersteunen, zodat zij een zo normaal mogelijk leven kunnen leiden, voor zover dit mogelijk is.

HELP MEE
Voor zo’n 15 euro per persoon zijn deze 20 gezinnen (80 personen) de komende periode voorzien van eten en drinken. Met het totaalbedrag van 1250 euro kunnen de veldwerkers van LSM Cergas zorgen dat de 20 zakken rijst, 6 pakken suiker, 6 dozen sari mie x 20, 5 dozen melk x 20 (inclusief reiskosten met de Ferry oversteek en auto v.v.) bij deze gezinnen bezorgd worden. En kunnen ze voorlopig vooruit. LSM Cergas houdt scherp in de gaten of er nog andere ‘vergeten’ groepen zijn, zodat wij deze mogelijk ook kunnen ondersteunen. Via onze website en facebookpagina houden we jullie op de hoogte van de ontwikkelingen. Zie ook de berichtgeving van Paulien Joël-Parera, voorzitter van LSM Cergas over het bezorgen van de hulpgoederen.

DRAAG JE STEENTJE BIJ
Wil jij ook je steentje bijdragen om deze vergeten groep uit desa Kamal op het eiland Seram te helpen? Doneer je vrijwillige bedrage dan via rekening NL95 RABO0148673252 t.n.v. Stichting Domiliana onder vermelding van Noodhulp desa Kamal.