Van februari tot en met juni organiseren stichting Domiliana en LSM Cergas een unieke pilot: de eerste sociale werkplaats op Ambon. De pilot is er op gericht om 4 jongeren met een lichte verstandelijke handicap via dagbesteding arbeidsvaardigheden aan te leren. Bij succes zullen dat er meer worden. De lokale samenwerkingspartner Cergas voert de pilot uit met financiële steun van Domiliana.

Waarom dit project?
Op de Molukken worden mensen met een verstandelijke beperking niet gezien als deelnemer van de maatschappij. Laat staan aan de arbeidsmarkt. Dat terwijl er alleen al op Ambon gemiddeld 360 jongeren naar het speciaal onderwijs gaan. Nadat deze kinderen hun school hebben afgerond, komen ze vaak thuis te zitten. Domiliana en Cergas vinden dat een gemiste kans. Wim Latupeirissa, directeur stichting Domiliana: “Ook al hebben veel van deze jongeren een laag IQ. Zij hebben wel degelijk wat in hun mars. Ze hebben alleen extra begeleiding nodig.”

Doel van het project
De pilot is erop gericht om de licht verstandelijke jongeren vaardigheden aan te leren die goed van pas komen op de arbeidsmarkt. Daarbij kijkt Cergas per kind wat de sterke punten zijn en waarin het kind zich nog kan ontwikkelen. Belangrijker nog vinden Domiliana en Cergas dat de kinderen door de dagbesteding waardevolle ‘life skills’ ontwikkelen zoals:
– meer zelfvertrouwen en eigenwaarde;
– vermogen tot samenwerken;
– diverse sociale vaardigheden;
– meer voldoening en plezier in het leven.

Bij succes zullen LSM Cergas en Domiliana samen kijken op welke wijze de jongeren met hun activiteiten een inkomen kunnen krijgen. Wordt vervolgd!

Volg de voortgang van deze en andere projecten op onze Facebookpagina.

Eerste fotoverslag sociale werkplaats
Inmiddels is LSM Cergas van start gegaan met de pilot van de Sociale Werkplaats. Vier jongeren zijn begonnen met het ontwikkelen van hun vaardigheden en talenten. Zie hier de eerste foto’s van dit unieke project:

Pilotproject Sociale Werkvoorziening Ambon 4 Pilotproject Sociale Werkvoorziening Ambon 2 Pilotproject Sociale Werkvoorziening Ambon 6 Pilotproject Sociale Werkvoorziening Ambon 3 Pilotproject Sociale Werkvoorziening Ambon 1 Pilotproject Sociale Werkvoorziening Ambon 7 Pilotproject Sociale Werkvoorziening Ambon 5